Vállalatok: az elhatározástól a tettek felé a fenntartható jövő érdekében

Posted by admin on September 16, 2013

Az ENSZ Global Compact - röviden UNGC - szeptember 5-én közzétette Global Corporate Sustainability Report 2013 (Globális Vállalati Fenntarthatósági Jelentés) című tanulmányát. 113 országból közel 2000 megkeresett vállalat válaszai alapján a jelentés egy pillanatképet mutat azokról a tevékenységekről, amelyek segítségével a vállalkozások felelős gyakorlatokat építenek a stratégiájukba, a működésükbe és a kultúrájukba. Az UNGC éves kutatása átfogó rálátást kínál arra, hogy a különböző méretű cégek világszerte hogyan alakítják működési politikájukat és gyakorlataikat a fenntarthatósági elvekhez.

A nemrég közzétett kutatás célja, hogy felmérje a vállalatok tevékenységeit az UNGC Menedzsment Modell szerint, ebből is kiemelten azokra a témákra fókuszálva, amelyek kritikusak az átfogó fenntarthatósági megközelítéshez: azok a menedzsment gyakorlatok, amelyek elősegítik a fenntarthatóság beépítését a vállalati működésbe és a vállalati értékláncba, illetve a Global Compact irányelveit támogató intézkedések.

A Menedzsment Modell az alábbi hat lépcsőfokból áll:
  • 1) Elhatározás (Commit)
  • 2) Felmérés (Assess)
  • 3) Célkitűzés (Define)
  • 4) Megvalósítás (Implement)
  • 5) Mérés (Measure)
  • 6) Kommunikáció (Communicate)
Forrás: UN Global Corporate Sustainability Report 2013  

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek csatlakoztak az ENSZ Global Compact-hoz - amely a világ legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezése - az egyszerű jó szándéktól a konkrét lépések felé haladnak. A vállalatok bevallásuk szerint átlátják, hogy a fenntarthatósági témák - az emberi jogok, munkaügyi kérdések, korrupcióellenesség, illetve a szélesebb társadalmi célok, mint az oktatás, szegénység felszámolása és egészségügy - hogyan hatnak rájuk és a társadalomra egyaránt. Az eddig elért eredmények mellett azonban még igen hosszú út áll a cégek előtt, hogy a felelős gyakorlatokat teljes mértékben beépítsék a vállalatukba és az ellátói láncukba.

A kutatás legfőbb eredményei a következőek:

"Bár a vállalatvezetők felismerik a globális fenntarthatóság fontosságát, továbbra is számos kihívást kell leküzdeniük" - mondta Georg Kell, az ENSZ Global Compact ügyvezető igazgatója. "A vállalatoknak a szavakat tettekké kell formálniuk, az elvek bevezetésével, a hatékonyságuk mérésével és a teljesítményükről való jelentésekkel. A Global Corporate Sustainability Report 2013 forrásként szolgálhat az igazgatótanácsnak, a vállalatvezetőknek, és a fenntarthatósági menedzsereknek egyaránt a fenntarthatóság felé vezető útjukhoz."

A 2013-as jelentés a szeptember 19-20 között New Yorkban megrendezésre kerülő ENSZ Global Compact Leaders Summit konferencia hátteréül szolgál majd. A tanulmány az alábbi linkről letölthető: http://www.unglobalcompact.org/AboutTheGC/global_corporate_sustainability_report.html

Varga Judit
Denkstatt Hungary Kft.
2013.09.16.

Denkstatt Hungary Kft.