Mi az a körkörös gazdaság?

Posted by admin on June 10, 2014

Múlt héten tartotta az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága az idei legnagyobb környezetvédelmi rendezvényt, a Green Week eseménysorozatot Brüsszelben. Az idei kiemelt téma a körkörös gazdaság, a circular economy volt, amely a máig jellemző lineáris gazdasági modell helyett az erőforrások visszanyerésére és újrafelhasználására keresi a megoldásokat. A Green Week honlapján a program, az előadók és több elhangzott előadás is elérhető.

A Bizottság felmérései szerint évente 15 tonna anyagot használunk el az EU-ban fejenként, és ebből 4,5 t hulladék/fő keletkezik, amelynek több mint felét hulladéklerakókban helyezik el. A körkörös gazdaságra váltás az újrahasználatot, javítást, újrahasznosítást helyezi a középpontba, a hulladékból erőforrás válik. Az európai becslések szerint az öko-design és a hulladék megelőzés akár 604 milliárd euró megtakarítást is hozhat az európai üzleti élet számára, ami a forgalom 8% - át teszi ki, egyúttal 2-4%-kal csökkenti az üvegházgázok kibocsátását.

A Green Week magyar szatelit rendezvényeként a CEEweb a Biológia Sokféleségért szervezett konferenciát Resource Efficiency – Worth investing in? címmel június 3-án a budapesti Európa Pontban. A különböző szektorokból érkező (EU, üzleti szféra, civil szervezetek) szakértők az erőforrás használat kihívásairól tartottak előadást, valamint jó gyakorlatokat osztottak meg a közönséggel.

Forrás: KSZGYSZ

Denkstatt Hungary Kft.