Kötelező lesz a válságövezetből származó ásványok tanúsítása

Posted by admin on September 8, 2015

Az Európai Bizottság tervei szerint várhatóan az Európai Unió országaiban az összes konfliktus zónából érkező ásványokat beszerző importőr számára kötelező lesz a jövőben azok eredetének tanúsítása. Ez kb. 880 ezer európai vállalatot érint, amelyek ónt, tantált, volfrámot és aranyat importálnak. A jelenlegi álláspont szerint a rendszert a szabályok életbe lépését követően két év múlva, majd azt követően háromévente kellene felülvizsgálni. Jelenleg a parlamenti képviselők informális tárgyalása folyik a Tanáccsal a jogszabálytervezet végső formájának kialakítása céljából.

A konfliktus övezetből érkező alapanyagok ellenőrzése nem lesz egyedülálló a világon. Több helyen (pl. Amerikai Egyesült Államok) már jelenleg is törvényi szabályozás van a nagy kockázatot jelentő térségek területéről érkező ásványokra. Az EU célja a várható szabályozási rendszerrel, hogy megakadályozza, hogy a nyersanyagbeszerzések fegyveres konfliktusokat és az emberi jogok megsértését finanszírozzák. Ezzel az újabb tanúsítási rendszerrel az EU tovább erősíti a termelők értéklánc szemléletét és a társadalmi felelősségvállalás fontosságát.

Az ón, a tantál, a volfrám és az arany számos európai fogyasztási cikk alkotóeleme, elsősorban az autóiparban, az elektronikában, a repülőgépgyártásban, a csomagolóiparban, az építőiparban, az iparigép-gyártásban valamint az ékszeriparban használják.

További információk: Európa Parlament

Denkstatt Hungary Kft.