Fenntarthatósági világranglistákon a Telekom, a Mol és a Coca-Cola

Posted by admin on October 21, 2014

A világ telekommunikációs vállalatainak sorrendjét is tartalmazó Oekom Research jelentés szerint a Magyar Telekom fenntarthatósági szempontok alapján a világranglistán a harmadik helyet foglalja el. Az Oekom Research, a gazdasági társaságok fenntarthatósági szempontú elemzését végző független ügynökség külön vizsgálta és rangsorolta a távközlési ágazatban rejlő lehetőségeket és kockázatokat, a távközlési vállalatok fenntarthatósági menedzsment működését, iparág-specifikus stratégiáját és eredményeit. Az iparági trendekkel párhuzamosan vizsgálták a kulcsfontosságú fenntarthatósági kérdéseket, azaz a vállalatok klímavédelem, kibocsátás-csökkentés, digitális felzárkóztatás, társadalom és termékek, szolgáltatások iránti felelősségvállalás területén felmutatott törekvéseit és eredményeit. A Magyar Telekom Csoport működésének környezeti és társadalmi hatásait 2009-ben vizsgálta először a szervezet, akkor, majd a 2013. év végi értékelés alapján ismét a prémium, azaz a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a vállalatcsoportot.

A MOL-csoport bekerült az MSCI ESG (Morgan Stanley Capital International környezetvédelmi, társadalmi és társaságirányítási teljesítményt vizsgáló) Emerging Market Index-ébe (Fejlődő Piaci Index).  A MOL-csoport magas minősítése a vállalat szén-dioxid gazdálkodási gyakorlatának, illetve a balesetek, kiömlések és kibocsátások megelőzésének érdekében alkalmazott piacvezetői szemléletének köszönhető – áll a szervezet sajtóközleményében.

A Magyarországon is regionális gyártóbázissal rendelkező Coca-Cola HBC csoport első helyen végzett a 2014-es Dow Jones Fenntarthatósági Indexen, az italgyártó-vállalatok kategóriájában, melynek eredményét szeptember közepén hozták nyilvánosságra. A Coca-Cola termékek második legnagyobb globális palackozója tíz százalékot javított tavalyi teljesítményén, így idén nemcsak az európai, hanem a világranglista első helyezését is megszerezte. A cégcsoport az iparágon belül első helyen végzett többek között az egészség és táplálkozás, az ellátási lánc, környezetpolitika és irányítás, a tehetségek vonzása és megtartása, valamint humánerőforrás-fejlesztés kategóriákban.

Forrás: Magyar Telekom, MOL, Coca-Cola

Denkstatt Hungary Kft.