Egységesíthetik a zöld termékek minősítését

Posted by admin on September 15, 2015

Ha egy vállalat környezetbarát terméket szeretne az EU tagországainak piacán forgalmazni jelenleg tömérdek, országonként különböző módszertannak kell megfelelnie a környezetbarát minősítéséhez. Magyarországon a hazai követelmények szerint pályázati dokumentációt kell összeállítani, Franciaországban a helyi BP X30-323 módszer alapján kell környezetvédelmi vizsgálatot készíteni, az Egyesült Királyságban a PAS 2050, illetve a WRI GHG Protocol alkalmazása szükséges, míg Olaszországban az állam által elismert karbonlábnyom vizsgálatot kell elvégeznie egy cégnek ahhoz, hogy termékét környezetbaráttá minősítse. Egyes országokban (pl: Svédország) Környezetvédelmi Terméknyilatkozat (EPD: Environmental Product Declaration) elkészítése szükséges az ISO 14025 sztenderd alapján. Ilyen EPD-ből jelenleg 6 féle van a világon eltérő specifikációkkal, amely szintén növeli a több országban forgalmazó cégek számára a szükséges vizsgálatokat, illetve az előállítandó dokumentációk mennyiségét. Ez a rengeteg minősítési követelmény és az ezekkel járó környezetbarát termékminősítő nyilatkozat a gyártók és forgalmazók mellett a fogyasztókat is összezavarja.

Az EU kezdeményezése alapján kétféle szektor-specifikus módszertant alakítanának ki: a termék környezeti lábnyomot (PEF: Product Environmental Footprint) és a szervezeti környezeti lábnyomot (OEF: Organizational Environmental Footprint), amely segítségével az EU tagállamainak területén forgalmazott termékek környezetvédelmi minősítése egységesen elvégezhető. Az egységes minősítés hozzájárulna egy átlátható, megbízható, teljes körű és az összehasonlíthatóságot biztosító rendszer kialakításához az EU tagországaiban.

Jelenleg a módszertanok alkalmazásának kísérleti fázisában tart a folyamat, mely várhatóan 2016-ban fog befejeződni. Az érintett felek figyelemmel kísérhetik a szabályozással kapcsolatos fejleményeket az Európai Közösség által biztosított Environmental Footprint E-commenting Wiki weboldalon keresztül. További információ a témáról itt található.

Denkstatt Hungary Kft.