2018-tól szabvánnyá alakul át a GRI G4

Posted by admin on October 4, 2016

2016 októberében debütál a világszerte legelterjedtebb fenntarthatósági jelentésíráshoz használt GRI G4 Útmutató továbbfejlesztett változata, a GRI Szabvány. A GRI G4 Útmutató 2017. december 31-ig lesz még érvényben, utána át kell térni a GRI Szabvány használatára. Az új, fenntarthatósági jelentések írásához használható GRI Szabvány felépítése moduláris szerkezetű, melyet az elmúlt egy évben a Global Sustainability Standards Board (GSSB), a GRI független szabványalkotó testülete fejlesztett ki.

A 2017. december 31-ig még érvényben lévő G4 Guidelines és a G4 Implementation Manual átstrukturálásával létrejött dokumentum legfőbb változása a formátuma, de tartalmában a G4 koncepcióját viszi tovább. A szabvány három általános részből (Universal Standard: SRS 101 Foundation, SRS 201 General Disclosures, SRS 301 Management Approach) és három speciális témájú részből (Topic Specific Standard: SRS 401 Economic, SRS 501 Environmental, SRS 601 Social) épül fel.

Azon vállalatok számára, amelyek már GRI G4 szerint jelentenek, nem hoz nagy változást a szabvánnyá alakulás, viszont egy jóval felhasználóbarátabb, egyszerűbb nyelvezetű dokumentum áll a jövőben a rendelkezésükre. A Szabvány egyértelműen különbséget tesz a kötelezettségek (shall), ajánlások (should) és útmutató (guidance) között és tisztába teszi azokat a G4-ben bonyolultan megfogalmazott elemeket, mint a „Boundary” vagy a G4 Útmutatóban nem található ügyek leírása. A riportálási alapelvek és a legtöbb indikátor nem változott (néhányat áthelyeztek, összevontak), maradt a core és a comprehensive opció, a hangsúly továbbra is a lényeges ügyek jelentésén marad. További részletek a Szabványról a GRI honlapján találhatók.

Denkstatt Hungary Kft.